Natascha Linea

Min eksamens opgave – 16 Maj 2017

16. maj 2017

Her kan i se min opgave til dagens eksamen 🙂 Jeg håber selv på 4 i karrekere, da jeg selv syntes den blev ret vellykket 🙂 selvfølgelig var layoutet pænere sat op OSV 🙂

Litteratur
www.digital-fiktion.dk
Sms-Litteratur, Twitter-noveller og Facebook-romaner.

Er sms litteraturen fremtiden store romaner? Eller er det blot en døgnflue? Tanken har strejfet mig, også mere end en gang. Jeg personligt elsker den nye litterære form, men gør resten af Danmark også det?
Jeg har selv læst sms-novellen ”I morgen skal du dø” og jeg mener personligt at dette sagtens ville kunne blive noget stort, meget større end det er nu, jeg syntes det er en super sjov, anderledes og meget virkelighedstro måde at fortælle en historie på. For eksempel, er jeg personligt ikke så god til at holde fokus, på at læse en tyk roman på et par hundrede sider, men ved disse nye noveller, får jeg læst dem, og jeg har faktisk lyst til at købe noveller fra forlaget, nu er romanerne ikke kun i bog butikker, men de er lige ved hånden, i bukselommen eller ved natbordet.
ALLE kan nu blive forfatter, da alle i den nyere generation kan skrive sms’er. Så ved at have søsat denne ide med sms-litteratur, tror jeg også på at vi får mange flere og anderledes historier, fra en masse anderledes forfattere, folk som for eksempel lider af ordblindhed ville ikke kunne skrive lange romaner på flere hundrede sider, men de kan sagtens have ideen til en bestseller roman. Så hvordan får vi disse typer mennesker ind i den litterære verden? de vil højst sandsynlig godt kunne skrive små korte beskeder til en sms-novelle, dette ville også kunne give et stærkt budskab, ud til den større befolkning. Nu kan de med denne nye form for litteratur, skrive deres egen historie. Og der er jeg ret sikker på vil vinde en masse personlige fortællinger, som vil være en del af et større fællesskab, lidt ligesom bloggere er det i dag.
HVORFOR? Jeg mener det er vigtigt at følge med tidens trend, og forfatterne må sande at romanerne, novellerne og hvad der ellers finde af litteratur i bog format, er en litteratur genre som måske er på vej væk fra størstedelen af Danskernes natborde, at det som de unge vil have er Instagram, Twitter, Facebook og sms’er. Man forstår jo godt at forfatterne og de forskellige forlag, så de nye medier som en trussel imod deres arbejde, og den faglige stolthed blev sat lidt på prøve i opstartsfasen med de nye socialmedier. Men de må som alle andre indse at de sociale medier er kommet for at blive, og for at forlagene ikke skal uddø på længere sigt, må de gribe chancen og springe ud i en ny form for litteratur. Jeg syntes et er super interessant at forfatterne har taget denne opgave i stiv arm og sætter det sammen som de elsker og det deres læsere elsker, på den måde får man også en meget mere virkelig historie, da sms’erne nu i 2017 er en så stor del af mange menneskers hverdag.

Men er det en holdbar litteratur genre at skrive Sms-litteratur, Twitter-Noveller og Facebook-Romaner? Hvis du spørger mig, så ja, fordi de sociale medier er kommet for at blive, og størstedelen af danskerne, er online flere timer om dagen, så jeg tror på ved at blande de to ting sammen, vil vi få et helt unikt og specielt materiale som kan påkalde nogle følelser og stemninger almindelig litteratur genre ikke formår at gøre.

Du kender det sikkert selv, en super spændende roman giver en helt speciel følelse, imens, under og efter du læser den. Den kan give stof til eftertanke Hvem? Hvorfor? Hvordan?
Men er det muligt at komponere en sms-novelle med så kraftige og følelsesmæssige sms’er, at den samme refleksion kan opstå? Jeg er ikke i tvivl. Ja dette kan godt lykkes, lige nu er forfatterne på glat is. De ved ikke hvad de kan tillade sig, hvor langt de kan og må gå. Og hvordan de skal fremkalde de forskellige følelser. Men om få år når forfatterne har fået fast fod på det ukendte terræn, er jeg helt sikker på at de har fundet en løsning, på at fremkalde alle de samme følelser og efter refleksioner, som de forskellige litterære fagrubber kan i dag.

Natascha Linea Kaup
________________________

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar