Lia Linea, Natascha Linea, Novah Noice

Gratis tandpleje til børn – Og dog!

29. august 2017

Jeg ringede i går til den kommunale tandplejer her i Guldborgsund kommune(SKOLETANDPLEJEN), og må ærligt indrømme jeg sidder tilbage med en følelse i maven af skuffelse og forargelse!

Jeg som troede vi i Danmark havde fri tandlæge efter  § 1. Den vederlagsfri forebyggende og behandlende tandpleje omfatter alle børn og unge under 18 år, der er tilmeldt folkeregistret i kommunen. MEN! – Jeg blev da godt nok lige lidt klogere her. – Jeg fik bestilt tid til Lia og planen var at jeg også gerne ville have tjekket Novahs tænder og have en tid til ham mens jeg havde hende i røret. Men i Guldborgsund kommune tilser man ikke børn før de er fyldt 3 år. – JEG PERSONLIGT syntes det er dybt grotesk at man ikke kigger på børnenes tænder før de er fyldt 3 år gammel.Jeg har derfor ved samme leglighed bestilt tid til Novah til en undersøgelse ved en privat tandlæge da jeg gerne ville tage evt tandproblemer i opløbet. Der er jo næsten er TO ÅR til han må få en tid til den OFFENTLIGE skoletandpleje så vil jeg  hellere betale mig fra det end risikere at han får konstateret dårlig tandstilling. – Jeg fik fortalt at hvis der var problemer måtte han jo gerne komme – Jep og jeg ved selvfølgelig om min søns tænder sidder skævt, om de sidder de rigtige steder, eller om han har fået et lille bitte hul.

Men når Lia har været ved tandlæge nu her, så går der 18 MÅNEDER før hun må komme igen, da de, og jeg citere “Ikke har ressourcer til at tilse dem mere” jeg må sige jeg står her som mor der selv har stort overbid og føler mig en smule frustreret over at vi i Danmark ikke kan give denne service til vores børn, vores kommende medborgere. JEG vælger personligt at mine børn også skal tilses af en privat tandplejer her i byen for jeg kan ikke vente på at den offentlige skoletandlæge har ressourcer til at kunne klemme mine børn ind til et hurtigt tjek en gang hver 18 måned.

Ifølge § 11. Omsorgstandplejen skal omfatte:
1) Almen og individuel forebyggelse inklusive hjælp til mundhygiejne, herunder oplysning om samt instruktion i tandpleje til den enkelte patient og til relevant omsorgspersonale. 

I mit univers, er det ikke specielt forebyggende først at tilse et barns tænder fra det er fyldt 3 år og derefter kun hver 18 måned, et barn kan nå at få mange og store huller på den tid. Ja jeg mener at man skal tilse dem fra de er 1 år og så ca hver 6 måned, for netop at undgå større huller i tænderne og kan følge op på evt. begyndende overbid osv.

Og så noget helt andet, SKOLEtandplejen ligger ikke på skolen mere den ligger, 13 KILOMETER væk fra skolen, så nu kan barnet ikke blive kaldt til tjek i Dansk timen længere nu skal mor eller far tage fri fra arbejde hente lille Carl fra skolen. Tage transportere sig ned til tandlægen, transportere sig tilbage til skolen for bagefter at tage på arbejde igen! – Det jo fuldstændig latterligt! Og nej Væggerløse skole er en rimelig stor skole så de ville sagtens kunne få en lille tandlæge til at fungere der. Jeg kan huske da jeg var lille kom tandplejeren altid ind og hentede os i timen og gav og en lille gul lap med hjem som jeg kunne vise mine forældre. Men tiderne skifter og i stedet  har man nu valgt at forældre skal tage fri fra arbejde og tage barnet fri fra skole for et lille tandtjek som tager 20-30 minutter maximum, og tjaae har man bare to børn koster det “kun far eller mor” 4 fridage for to tandlægebesøg om året. Ja i mit hoved er det da fuldstændig dumt!

 

Hvis økonomien i de små kommuner er så stram kan man jo lave en “Tandlægebus” som køre rundt til de forskellige skoler hele året rundt og tjekker børnene og hvis der er så er noget galt kan man blive henvist til en privat tandlæge i kommunen. På den måde kan man spare kommunen for at have mange tandlæger til børnene og derved kun have et par stykker som med jævne mellemrum besøger skolerne lidt ligesom “blodbussen”

 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar