Natascha Linea

Fødsel er for mig en familiebegivenhed

21. juni 2018

Dette indlæg har været lidt svært for mig at skrive men jeg har haft brug for stille og rolig at komme af med mine tanker, drømme og håb for den kommende fødsel. Håb som jeg tror på er realistiske at opnå. Jeg har haft brug for at fortælle jer om mine drømme og tanker, og hvad jeg ønsker mig for fremtiden. Jeg har haft brug for at fortælle jer hvordan en fødsel også kan se ud, og jeg har haft brug for at fortælle jer at en fødsel ikke behøver være koblet til en masse maskiner på et sygehus, med bippende lyde og stressede sundhedspersonale.

Jeg har længe gået og drømt om endnu en hjemmefødsel. Der har dog været en bekymring, men denne bekymring er nu ikke til stede mere, eller det er den vel, men vi er kommet frem til et kompromis. så jeg kan få min drømmefødsel udlevet, men at de samtidig passer på mig og den lille baby. Det kompromis vi er nået frem til er at jeg føder hjemme. Men at de ringere hurtigere efter en ambulance HVIS moderkagen skulle sidde fast igen. Men dette er ikke noget jeg skal gå at frygte, da risikoen ikke er størrer her anden gang. risikoen er ligeså lille som den var første gang den sad fast. Grunden til jeg har kæmpet sådan for at få en hjemmefødsel, er at jeg føler man er på et sygehus som patient, og i mit hovede er man kun patient når man er syg. Kvinder har i flere tusind år født børn, de fleste kvinde kroppe kan uden problemer føde et barn. og man regner med ca 80% af alle fødsler sagtens kunne være foregået derhjemme under trygge rammer (Disse tal har jeg fra hjemmefødsels kurset på kolding sygehus) Jeg føler jeg bliver lagt på en dårlig seng med masser af bippende apparater så skal jeg føde og hurtigt hjem igen. Jeg er IKKE på nogle måde tryk ved en sygehus fødsel. Når folk spørger mig “hvorfor tør du føde hjemme” plejer jeg bare at svare “jeg tør ikke andet” eller “hvorfor tør du føde på sygehuset” 

“Hvad er en fødsel for mig?” det spørgsmål har jeg givet mig selv fordi jeg gerne vil reflektere over hvad en fødsel er for mig” for mig er en fødsel ikke “bare” kun en fødsel af et nyt barn, men det er også en familiebegivenhed. Det er en fødsel af en ny familiekonstellation, da ens familie bliver ændret helt når der kommer en lille baby mere ind i huset. Det er en fødsel af et nye familiemedlem og er ikke kun mor og far der får en baby, det er hele familien der sammen får en baby, og det er en familie opgave at få den nye familie til at fungere og hænge sammen. Når det på den måde for mig er hele families oplevelse og opgave at få den her baby til verden og få den lille baby til at være lykkelig, ser jeg heller ikke nogle grund til at flygte til sygehuset og “være i fred” for de store søskende? Kan man ikke rumme en nyfødt og sine store børn, så hvorfor få flere børn? (DETTE ER MIN HOLDNING)

Jeg føler at hvis alt går efter planen skal man være sammen med sin familie den dag ligesom man er sammen på andre specielle familiedage. Grunden til at jeg tænker sådan her og har de holdninger til en fødsel som jeg har. Jeg synes det er vigtigt at man er sammen om en baby, at man er sammen som en familie, omkring den opgave det er at få en lille baby. Self er det mor og far det primært står for pasning og pleje af det lille nye barn, men uden de store søskendes hjælp så bliver det i min forestilling aldrig totalt fuldendt, og det bliver en svær opgave at blive en hel familie. så derfor har jeg fortalt Lia og Novah at det er os sammen der skal have en baby. og ikke kun mig og min kæreste. Jeg har fortalt Lia og Novah at vi sammen skal have en baby og det også er deres baby. deres lillesøster eller lillebror. og jeg tror de på den måde får en ansvarsfølelse og en størrer selvtillid samt en størrer kærlighed til den lille nye.

Og ligesom Lia og Novah skal være til stede juleaften, fødselsdage og andre specielle mærkedage skal de efter forventning også være til stede når babyen kommer til verden. Jeg tror på at det knytter os tættere sammen som familie og jeg tror på det giver mine børn et unikt sammenhold og endnu mere stolthed over deres nye søster eller bror. Jeg tror på VIA mine undersøgelser på forskellige hjemmefødsels forum, at børn ikke tager skade af at være med til en fødsel, jeg tror det får dem til at vokse og bliver super stolte store søskende og storebrødre. Jeg tror på at det giver børn et helt naturligt forhold til det at være gravid og føde og jeg tror på at børn ikke er skræmt over det fordi for børnene er det jo ikke unaturligt. de ved jo ikke at alle børn ikke er til stede når lillesøster eller lillebror kommer til verden, det er kun os voksne som har sygeliggjort en fødsel. Da jeg fødte Novah og 3 store falckredder kom ind i huset for at hente mig, forklarede jeg Lia på en rolig måde hvad vi skulle og der ikke skete noget, hun tog det helt roligt og var selv meget rolig. Jeg tror på at grunden til hun reagerede så roligt var fordi at alle folk omkring hende var rolige og hun kunne mærke at de voksne havde styr på det hele. Så selvom jeg skulle blive overflyttet til sygehuset, så tror jeg ikke på det skader dem, bare man er rolige og får forklaret sine børn det på en rolig og fornuftig måde. 

“Hvordan får jeg en god fødsel?” Jeg har tænkt meget over det her for hvad er egentlig en god fødsel for mig? En god fødsel for mig er ikke nødvendigvis en god fødsel for andre. Dette er vigtigt at fokusere på når man læser om andres holdninger og meninger. Det jeg beskriver i dette indlæg er hvordan en drømmefødsel for mig kan se ud. Jeg har tænkt meget over mine to andre fødsler, for hvad var der ved dem som ikke var godt og hvad var super godt. Jeg har på den måde skrevet en masse plusser og minusser ned, og på den måde fundet frem til ting jeg ønsker skal ske under min fødsel, og ting jeg ønsker absolut ikke skal ske under min fødsel… Fx ved Lias fødsel, når jeg tænker tilbage på den gik fødsel jo godt nok, jeg følte mig ikke utryg i selve situationen. Men når jeg tænker tilbage på den var den alt for teknisk, og mekanisk. og det var for meget “robot” til min smag. Havde de der vebælter på stort set fra start til slut og de var virkelig ubehagelige og gjorde faktisk meget ondt. fik ve drop næsten med det samme mine rigtige veer begyndte. havde 6-8 forskellige jordemødre på min stue. Når jeg ser tilbage på min fødsel dengang, følte jeg mig allermest bare i vejen. Følte ikke jeg blev hørt og følte ikke det var min fødsel.

Med Novahs fødsel var alting stort set perfekt, min datter var hjemme, jeg fødte hjemme. Hun fik sine morgengaver da hun vågnede, der var ro og harmoni bagefter, det eneste ved denne fødsel jeg ønsker at lave om, er nok at jeg ville få lov til at være i MIN EGEN bobbel, mere end jeg gjorde. jeg ønsker på ingen måde så mange indvendige undersøgelser som jeg fik, følte virkelig hun tjekkede hvert 10 min. Men det ved jeg jo godt hun helt sikkert heller ikke har gjort, men det føltes meget for mig, jeg følte at jeg mistede retten til at bestemme over min egen fødsel, når hun gjorde det. og det var virkelig ikke spor rart, dejligt eller på nogen måde i mit univers acceptabelt. Hun har helt sikkert gjort det for at hjælpe mig, og jeg var for træt til at forklare hende hvordan jeg havde det, det håber jeg bliver anderledes denne her gang.

Jeg forestiller mig at jeg ligesom sidst føder hjemme dog i fødekar denne her gang. Jeg forestiller mig at min kæreste er ved min side og hjælper mig igennem fødslen med teknikker fra smertefri fødsel samt rebozo.

Jeg forestiller mig at mine børn er til stede hvis det er det DE ønsker. Men mit største ønske er helt klart at mine børn ikke skal smides ud af DERES hjem fordi JEG vælger at føde en baby derhjemme. Når jeg vælger at føde hjemme, så føler jeg også at de har ligeså meget ret til at være til stede som min jordemoder har. For det er trods alt deres hjem. Jeg vil føle jeg smider dem ud fordi jeg får en ny baby, og når jeg føler det sådan, må de jo føle sig meget tilsidesat og måske føle sig afvist af den nye baby.

Jeg føler jeg tilsidesætter mit eget behov, og kigger på deres behov. Så det er vigtigt for mig de kun fx går over til morfar eller naboen hvis de selv har et ønske om det. Jeg tænker at købe ind så børnene sammen med en veninde kan bage boller og lave lagkage under fødslen så vi kan fejre lillebror eller lillesøsters velkomst, på en ordentlig måde. Stemningen skal være som den plejer fyldt med liv, hygge og masser af kærlighed ❤️

Det er vigtigt at pointere at du selvfølgelig kun skal være til stede hvis det er det de har lyst til, de må lege på deres værelser, bage boller og lagkage, eller de må kigge med. De bestemmer hvor meget de har lyst til, intet pres og ikke noget jeg forlanger. 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar